Debatt på lägret

Miljödebatt mot muf

Lägrets första stormöte var debatten "Klimathotet och alternativet" mellan Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson, två av författarna till RS miljöpamflett, och Mikael Eriksson från ­moderata ungdomsförbundet (muf), som jobbar som politiskt sakkunnig för Carl Bildt.
Mikael Eriksson inledde debatten.
I sitt första korta inlägg (av de givna 15 minuterna använde han bara 5) påstod han att regeringen har gjort flera reformer och att fler kommer. Han talade vidare om att man måste titta utanför Sverige.
- Transporter utanför Sverige regleras ju av den fria marknaden i EU. Vi kan inte ha starka reglering­ar i Sverige, då blockerar vi handeln, sade han.
Mattias Bernhardsson började sitt första inlägg med att ge fakta om den globala uppvärmningen och sade att det inte är en teknisk, utan en politisk fråga.

- Om inte samhällets mål utgår från människors och naturens behov, istället för vinstintressen, kommer frågan inte att kunna lösas.
När publiken sedan fick ställa frågor så fick Mikael Eriksson de flesta. Inlägg och frågor ­ifrågasatte hur kapitalismen ska kunna lösa problemen och om vilka miljösats­ningar som Mikael Eriksson själv stödde, vilket drev fram några svettpärlor på muf:arens panna.
Några konkreta svar hade han dock inte.
Joel Eriksson avslutade debatten till rungande applåder med att ­säga:
-  Till skillnad från muf är vi i RS ute och tar kampen i hela världen, det är det som kan vända utvecklingen. Om inte kapitalismen kan lösa miljöproblemen så får ni stiga åt sidan, för vi är beredda att ta över!
Mikael Eriksson var åtminstone modig, som alldeles själv vågade sig ut till en ö full med socialister. Hans kunskaper om miljöpolitik och debatteknik var emellertid ingenting att skryta om.

Sanna Tefke

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0