Uppskjutna privatiseringar.

Uppskjutna privatiseringar


Privatiseringsfundamentalismens verkningar som i Uddevalla vållat massiva protester från föräldrar och personal har tillfälligt fått stå tillbaka i och med att två av de företag som var tänkta att ta över en handfull förskolor i kommunen dragit sig ur.


Föga förvånande är anledningen rent ekonomisk. De sparkrav som det nyliberala högerstyret ställt på barnomsorgen går inte ihop med företagens strävan efter vinstmaximering, då dessa krav även påverkar de ersättningar som kommunen betalar ut till skolorna för varje barn. De vill helt enkelt att ersättning fån kommunen ska betala vinsten.


Hans Jonasson, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden tillika ledamot för högerpopulistiska Uddevallapartiet, säger till tidningen Bohuslänningen 12 mars att han är förvånad och att "man ska se över om det finns något inbyggt systemfel" som ska gå att rätta till så de duger till profithungriga företag som vill tjäna pengar på barnomsorg och skola.


Men istället för att se över problemen med friskolor kommer Uddevalla kommun enligt Hans att "ta nya tag och ta upp diskussioner med nya intressenter". Med andra ord ska det letas efter lägst bjudande.


Detta är dock bara ett litet farthinder på vägen mot att göra Uddevalla till ett nytt Täby. Ett norskt företag är fortfarande intresserade av två förskolor och vid årsskiftet 07/08 togs två andra skolor över. En utveckling som hitintills saknat motstycke i landet, och då är inte ens förslaget på att lägga kommunens räddningstjänst på entreprenad medräknat. Nästa höst kommer även företaget Vittra AB att överta Sommarhemmets högstadieskola, trots att en elevorganiserad opinionsundersökning visat att hela 97% av de berörda eleverna motsätter sig detta.


Patrik Berg

Kim Holmstedt


Rättvisepartiet Socialisterna kräver:


Stoppa alla planer på privatiseringar - skola och omsorg i kommunal regi


Mer resurser till skolan - för mer personal mindre klasser och barngrupper


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0