Volvo LV lånar till vinster

Volvo Lastvagnar varslar nu 1 400 anställda. Av dessa finns 980 i Sverige, 610 bara i Göteborg. Och inget garanterar att det­ta är de sista varslen, trots enorma vinster.
Varslen har retat upp arbetarna. Det är inte konstigt, då företaget förra år­et gjorde en vinst på hela 22 miljarder kronor, varav hälften gick rakt ned i aktieägarnas fickor. Året innan gjordes en vinst på 20 miljarder, då gick hela vinsten till aktieägarna.

Aktieutdelningen skulle ha kunnat gå till investeringar, men istället har företaget tagit ett lika stort lån som aktieutdelningen var förra året, enkelt räknat 11 miljarder kronor. Lika ab­surt är det att bara räntan skulle kun­na betala lönen till dem som varslats.

Detta betyder att företaget lånat för att dela ut till aktieägarna, samtidigt som man sparkar de som jobbat ihop till vinsten. För Volvo LV går med vinst, varslen beror på ren kapitalistisk girighet. Företaget gjorde sin största kvartalsvinst någonsin andra kvartalet i år med hela 7,2 miljarder kronor.
Enbart en veckas vinst skulle kun- na ge de 1 400 varslade en årsinkomst var. Sådan är kapitalismens logik.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) säger tydligt, inte ett jobb bort. IF Metall måste ta strid för sina medlemmar. RS-medlemmar på lastvagnar kan vittna om en växande kritik mot den s-styrda verkstadsklubben som bara svansar efter företagsledningen. Facket måste agera och om de inte gör det måste initiativen kom­ma underifrån för protester som skul­le kunna visa vägen för att rädda jobben.

Kristofer Lundberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0