Ta kamp mot rasim och högerpolitik - Gå med i RS


Gå med i RS Uddevalla

image5
Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla har möten
varje vecka där vi diskuterar såväl arbetarrörelsens
och socialismens historia som dagsaktuella frågor,
våra kampanjer och dagens klasskamp.
För att förändra behöver vi bli fler. Gå med redan idag!Varje onsdag 18.00  välkommen!
Kontakt:
rs.uddevalla@socialisterna.org 
0703 26 65 94

En socialistisk värld är nödvändig. Gå med i RS och CWI

European Social Forum den 17-21/9


En annan värld är möjlig. Det är temat för European Social Forum (ESF) i Malmö som inleddes i veckan.
En annan värld kan ba­ra bli möjlig genom en kamp för en socialistisk värld.

En socialistisk värld är en nödvändighet för att hejda klimathotet och säkra en framtid i fred och frihet.
Aldrig har världen varit så rik och möjligheterna så stora att garantera alla människor ett drägligt liv. Men i vägen för en annan värld står kapitalismens vinstjakt och plundring. Istället för växande väl-stånd följer kriser och groteska klassklyftor.
Spekulation och kortsiktighet tillsammans med marknadens ständiga kaos bäddade för dagens fi-nanskris och den globala kapitalismens djupdykning.
Kapitalister och politiker som bär ansvaret för krisen vill att arbetare och fattiga ska betala räkningen. Svaret från fackföreningar och sociala rörelser borde vara: Vi betalar inte! Nog är nog.
En ny värld gror i den masskamp som dagligen äger rum mot nyliberalism, miljöhot och krig.

Bara en bråkdel av det som världens regeringar varje år spenderar på militären och nya vapen skulle räcka för att finansiera ett program för att utrota fattigdomen och staka ut vä­gen mot en hållbar hushåll- ning för miljön.
Världens tre rikaste personers sammanlagda förmögenhet överskrider det totala årliga värdet av produktionen (BNP) för världens 49 fattigaste länder.

Oljejätten Exxon gör en vinst på drygt 600 000 kronor per minut dygnet runt. Cirka 15 miljoner människor dör varje år i infektionssjukdomar. Inte på grund av brist på läkemedel utan för att de inte har råd med dem. Var trettionde sekund dör ett afrikanskt barn av malaria. Samtidigt satsar den globala läkemedelsindustrin nästan dubbelt så mycket på reklam som på forskning och utveckling. Och flyktingmurarna blir allt högre.
Det är kapitalismen som delar samhället i fattiga och rika. En rättvis fördelning och produktion för behov kräver att kapitalismen avskaffas, vilket bara kan göras genom en revolutionär socialistisk omvandling av samhället. Detta i sin tur förutsätter revo­lutionära massrörelser - vars stomme är nya arbetarpartier som förenas i en global socialistisk rörelse - med socialistisk politik och stöd av en folkmajoritet.
Uppgiften att bygga en sådan masskraft kan inte vänta.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och CWI, den internationella socialistiska organisation vi tillhör, är med och lägger de första grundstenarna till en revolutionär massrörelse. CWI (Kommittén för en arbetarinter­national) samlar socialistiska kämpar från 40 olika länder. CWI har medlemsorganisationer i Afrika, Asien, Australien, Europa, Mellanöstern, La­tin- och Nordamerika.
Medlemmar i CWI har gått i bräschen i kampen mot nyliberalism, rasism och sexism.
CWI:s tyska medlemmar skulle exempelvis gärna vara med på ESF i Malmö, men är förhindrade på grund av att man är med och ordnar en stor riksmanifestation mot nazisthotet i Köln.
Kapitalismen och politikerna som står i dess tjänst håller långsamt på att förgöra den värld vi lever i.
Bli med i kampen för en annan värld - en socialistisk värld. Bli aktiv, organisera dig. Gå med i RS och CWI.

RS Uddevalla på ESF i Malmö

European Social Forum: Fackliga rättigheter i fokus

Bra respons för Rättvisepartiet Socialisterna
"Försvara konflikträtten", dvs strejkrätten, var budskapet på frontbanderollen när 15 000 demonstrerade på European Social Forum i Malmö den 20 september. Det var den största demonstrationen i landet sedan kampanjen innan USA:s invasion av Irak 2003. Under ESF genomfördes också demonstrationer för rätten till asyl och mot klimathotet.Årets ESF var den minsta sedan starten i Florens för sex år sedan. Organisatörernas uppgift att 10 000 deltagit i något seminarium verkar också vara en överdrift. Det fanns också skäl att vara skeptisk på grund av att "officiella" organisationer mer och mer tagit över ESF. Bland talarna på invigningen fanns t ex LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin och förre ärkebiskopen KG Hammar.Men den med svenska mått stora mobiliseringen var i sig en injektion som många gräsrötter behövde i ett läge som inte präglats av särskilt mycket kamp. Att ESF hölls i själva stan i Malmö var också en fördel som gjorde det lättare att nå till nya arbetare och ungdomar.Media försökte uppfylla sina egna förutsägelser genom att beskriva Reclaim the Streets som ett upplopp och massförstörelse av Malmö. Utan att försvara vissa deltagares uppträdande - det fanns helt klart ingen politisk idé bakom denna gatufest - är det viktigt att känna till att sammanlagt 13 fönsterrutor krossades, samtliga på SEB. Polisen höll dock en låg profil, jämfört med polisvåldet i Göteborg under EU-toppmötet 2001.Fackliga rättigheter var mer i förgrunden på detta ESF, med flera intressanta seminarier (se artikel här intill). Kritiken riktades mot EG-domstolen, som sätter kapitalets fria rörlighet framför fackliga rättigheter. Försvaret av strejkrätten på den stora demonstrationens huvudbanderoll var samtidigt riktad mot LO-ledningen som sitter i samtal med Svenskt Näringsliv om ett nytt huvudavtal.

Klimathotet
Omkring tusen personer deltog i en klimatdemonstration på fredagen. Man blockerade också trafiken på vissa vältrafikerade gator i centrala Malmö.Medvetenheten om den globala uppvärmningen som skapad av människor och ett hot mot all mänsklig existens har ökat kraftigt bara under det senaste året. Nya nätverk har bildats och på ESF spreds en rad material och böcker i ämnet. En fråga som debatterades under ESF var banden mellan kamp för att rädda miljön och kampen för ett socialistiskt samhälle. Även om många ESF-deltagare beskriver sig som vänster är en hel del ändå beredda att söka "kortsiktiga lösningar", som t ex ransonering och handel med utsläppsrättigheter. Men genomförda av en kapitalistisk stat kommer dessa åtgärder inte att vara någon lösning. Arbetare och fattiga kommer att tvingas betala priset medan storföretagen kan fortsätta som hittills.Behovet av en demokratisk plan för produktionen och ett energibesparande program för bostäder och transporter understryker behovet av förstatliganden under arbetarkontroll. Internationell socialism är den enda lösningen mot klimathotet.Klimatet är i fokus för nästa stora mobilisering av miljö- och antikapitalistiska aktivister, vid FN:s stora klimatkonferens i Köpenhamn, i december 2009.

Antirasism och asylrätt
Demonstrationen för rätten till asyl under ESF krävde ett stopp för alla utvisningar. 200 föräldralösa flyktingbarn har fått avslag av Migrationsverket och hotas av utvisning. På torsdagen, den 18 september, omringades Migrationsverket i Malmö av aktivister och senare deltog 500 personer i en demonstration. Rättvisepartiet Socialisterna, som är aktivt flera kampanjer för flyktingar, deltog i demonstrationen. Tyvärr fokuserade arrangörerna av demonstrationen nästen helt på att kritisera Migrationsverkets personal istället för regeringen och EU. Senare i höst ska EU beslut om en ny, ännu värre flyktingpolitik, på förslag av Frankrikes president Sarkozy. Även här gäller det att koppla samman kampen för asyl och papperslösas rättigheter med kampen för samhällsförändring.
 
Rättvisepartiet Socialisterna
RS möten, flygblad och aktiviteter, kanske särskilt Offensivförsäljningen, fick bra gensvar av särskilt unga ESF-deltagare och Malmöbor, som sökte efter socialistiska idéer och initiativ. RS var tveklöst det mest synliga politiska partiet under ESF, med många bokbord vid ESF:s mötesplatser. Vårt möte om massprotester i Kina var en stor succé, med 116 deltagare tidigt på söndag morgon dagen efter den stora demonstrationen. Massor av frågor och svar fyllde rummet, och många gav ekonomiska bidrag till hemsidan chinaworker.info. Mötet var ett av de största seminarierna. Även mötet om klasskamp och nya partier i Europa hölls i ett fullpackat rum, med extra impulser från den fördjupade globala finanskrisen.Under ESF:s drygt fyra dagar sålde vi drygt 1150 Offensiv. Sammanlagt drog vi in över 32 000 kronor från tidnings- och bokförsäljning, samt på insamlingar. Tre nya medlemmar gick med i RS och ytterligare 40 anmälde intresse av att gå med, några av dem från nordiska grannländer. För alla RS:are var möjligheterna att bygga partiet och vår international mycket tydliga under de intensiva kampdagarna i Malmö.


Film: Nazister stoppade i Göteborg

http://www.youtube.com/watch?v=fpkyR7ceOP0


SMR ivägjagade från Göteborg

I lördags så stoppades nazistiska SMR - svenska motståndsrörelsens torgmöte och flygbladsutdelning i centrala Göteborg av hundratals antinazister. Det var efter nära fyra timmars demonstration och en timmas blockad som nazisterna sedan lyckades köras iväg. Den första halvtimmen såldes 120 Offensiv och 30 Sänk Rasismen, sedan var materialet slut.

 Det var vid 13.00 som ett tjugotal nazister med fanor dök upp i centrala Göteborg. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna som sålde Offensiv en bit bort agerade direkt och började samla allmänheten för en protest. Nazisterna hettsade i sina tal mot invandrare och utryckte sitt hat mot kommunister. I flygbladet stod det att "vi är svurna fiender till rasblandning, främlingsinvasion och mångkultur", "främlingarna ska skickas tillbaka". 
 
Efter SMR tidigare torgmöten i Göteborg har flera personer misshandlats och knivskurits. Detta är en del av deras politik, flygbladet fortsatte "angrepp är det enda försvaret". SMR är en våldsorganisation med medlemmar dömda för mordförsök och våldsamma attacker. Även i Stockholm knivhöggs en man i nacken vid en av deras torgmöten. Genom att snabbt kalla till en protest var syftet att sänka deras självfötroende  och på så sätt förhindra våldsamma attacker.

Nazisternas samlingar är ingen opinionsyttring som vissa borgare påstår utan förberedelse till misshandel, mord och störtande av demokrati. Det är därför en skylldighet att stoppa dem innan de etablerar sig. Detta framgick tydligt efter bara några minuter. Nazisterna ställer upp med megafon skanderandes "döda dom röda" och "sverige åt svenskarna". Nazisternas hot fick allt fler att ansluta sig till antirasisterna. Snabbt började det strömma till folk som vände sig mot nazisternas närvaro.

Trotts avsaknaden av megafon överröstades nazisterna av burop och talkörer "inga nazister på våra gator". Som mest deltog över 800 personer samtidigt och över tusen om man ska räkna alla som deltog någon gång under de över fyra timmarna som protesten pågick. Efter två timmar köpte RS en megafon för att kunna samordna protesten bättre.

Trotts nazisternas heilande, hetts mot folkgrupp och olaga hot, samt att de nu hade gjort flera utfall och attacker mot förbipasserande tilllät polisen nazisternas möte fortgå. Då beslöt sig antirasisterna för att själva stoppa torgmötet. Flera hundra personer omringade Brunnsparken, pressade tillbaka polisen som försökt stoppa antinazisterna, sedan stängde man helt enkelt bron från två håll och blockerade nazisterna. De stod nu helt isolerade och överröstades av talkörer "inga gator inga torg åt nazister i Göteborg". 
 

Vid flera tillfällen fanns det enstaka poliser som attackerade fredliga antirasister och demonstrationen fick försvara sig, men de kunde inte gå så hårt fram som de brukar då protesten bestod av "vanligt folk", detta var styrkan i protesten.
Efter en timmas blockad där över 400 personer deltog valde polisen efter misslyckade försök att stoppa antirasisterna att bussa iväg nazisterna. När polisen ska eskortera nazisterna till en inhyrd buss gör de en sista attack och riktar in sig på en medlem i Rättvisepartiet Socialisterna som får ta tre slag och ett antal sparkar när han faller till backen, polisen ingriper inte.

Vad lördagens protest kanske mest visar var att man inte kan överlämna kampen mot nazism till polisen. De hade vid flra tillfällen om de önskat kunnat ingripa mot nazisterna, men de valde att låta bli. Anledningen till att de bussade iväg nazisterna var att de insåg att antinazisterna var fast beslutsamma att inte ge sig förän nazisterna var borta. Detta var en stor seger för Göteborgs antinazistiska rörelse och visar att nazisternas möten kan stoppas om man mobiliserar så många som möjligt. Omkring 200 personer dansade i brunnsparken när nazisterna försvann under talkörer som "kampen fortsätter nasismen ska stoppas".
RS Göteborg

Fullsatt årsmöte för RS i västsverige

Fullsatt på RS årsmöte i Göteborg för RS västsverige

En fullsatt partilokal i Kortedala öppnade Rättvisepartiet Socialisternas årsmöte fredagen 29 oktober. Årsmötet blev en bekräftelse på de framsteg som patiet gjort i Göteborg och västsverige.

Patricia Degerman, ordförande för RS Majorna, öppnade mötets första punkt, "Kamp mot högerregeringen - För ett nytt arbetarparti". Patricia tog upp om hur attackerna från högeralliansen drabbar arbetare, arbetslösa och sjuka samt om hur "oppositionen" inte är ett politiskt alternativ.
I den efterföljande diskussionen talade Kristofer Lundberg om RS och kampen mot rasismen samt arbetet för att återinföra asylrättten. Stefan Berg, Kommunal Blå Stjärnans ordförande, tog upp behovet av demokratiska och kämpande fack och Kaan Özsan, skyddsombud på IAC, om krisen bilindustrin.
- Förändringen i medvetandet kommer göra att folk söker nya politiska alternativ. Vi är beredda att ingå i nya formationer och ju starkare RS står inför det, desto bättre förutsättningar finns, sa Johannes Lundberg i mötets andra inledningen om RS uppgifter och behovet av ett nytt arbetarparti.

Årsmötet valde en ny distriktsstyrelse på 16 personer varav en från Uddevalla, Ammar Khorshed och tog beslut om att värva 15 nya medlemmar i västsverige fram till årsskiftet, samt att stärka Uddevalla, etablera en fjärde partiförening i Göteborg och sikta på att etablera oss i Trollhättan och andra västsvenska kommuner. Man tog också beslut om att delta på Europe­an Social Forum i Malmö.
RS Väst

RS Uddevalla åker till European Social Folum i Malmö

Kom till European Social Forum

European Social Forum (ESF) drar sig allt närmare. Mellan den 17 och 21 september hålls i Malmö debatter, seminarier och kulturaktiviteter med deltagare från hela Europa. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) mobiliserar nu för fullt, inte minst inför massdemonstrationen som hålls kl 13.00 i Rosengårds centrum med marsch till Pildamsparken, där allt avslutas med en fest.

Under forumet kommer en uppsjö av högaktuella teman att diskuteras; bostadskamp, antirasism, asylrätt, miljö- och klimatfrågor, global ­handel och matkris samt mycket mer. Men RS tycker samtidigt att avståndet till Malmöborna, främst ungdomarna och de lågavlönade blir för stort, då ESF-ledningen tar ut avgifter på mellan 200 och 500 kronor för att delta på mötena.
Det drar ner ambitionsnivån på forumet och mötena riskerar endast bli för de redan frälsta med stor plånbok.

ESF är utan tvekan en arena för nödvändiga diskussioner om hur kampen för rättvisa kan gå vidare, vilket politiskt innehåll de stora rörelser­na och den fackliga kampen behöver anamma för att nå resultat.
Därför behöver forumet var ett forum för verklig debatt.
ESF har flera dragplåster från etablissemanget som kommer att låta än mer radikala under forumet, men som sedan kommer att fatta politiska beslut som går i en helt annan rikt­ning.

Flyktingaktivister, inklusive oss från Rättvisepartiet Socialisterna (RS), som är involverade i flera asylkampanjer kommer att ställa de socialdemokrater som vägrade att ge flyktingamnesti mot väggen, och gräsrotsaktivister som kämpat för bättre lön och villkor under vårens strejker, ska inte behöva stå och hålla med LO-basen Vanja Lundby-Wedin om fackliga strategier.
RS, CWI, Socialistiska Studenter och Elevkampanjen kommer att sam­la till en livlig antirasistisk del av massdemonstrationen som en del av kampanjen Sänk Rasismen. RS kommer att samla in namnunderskrifter och kampanja på gator och skolor än­da fram till demonstrationen med antirasisthandböcker och knappar. Alla som vill hjälpa till i Malmö kan ringa 0763-25 27 90.
Mattias Bernhardsson

Protestdag mot högerpolitiken 16 september

Protestdag mot högerpolitiken

Demonstrera mot regeringen den 16 september

Tisdagen den 16 september öppnar riksdagen efter tre månaders sommarlov. Precis som i fjol genomförs då en protestdag mot högerpolitiken.

Samtidigt som högeralliansens attacker på sjuka, arbetslösa och arbetare har fortsatt, har nu också den ekonomiska krisen nått Sverige. Det är därför om möjligt ännu mer angeläget med massiva protester i år.
28 000 fler är arbetslösa än för ett år sedan. 24 000 varslades om avsked un­der första halvåret, en ökning med 62 procent. En- bart i Västerbotten öka­de antalet varslade från 192 första halvåret 2007 till 535 samma period i år. Och nu ökat takten.


Medan de rika, spekulanterna och storföretagen håvat in miljarder under "de goda åren" fram till nu så står arbetarfamiljerna sämre rustade än på länge. En halv miljon löntagare har lämnat a-kassan sedan valet 2006. Många familjer har stora lån. Underskotten kommer också snabbt inom kommuner och landsting, med hot om fortsatta nedskärningar trots nedgången.

Högerns nyliberala politik gör fiasko. Men Mona Sahlin (s) är trots det beredd att göra upp med högern om t ex skolan och större delen av högerns skattesänkningar. Nu behövs ett arbetaralternativ, som kämpar mot högerpolitik, mot rasism och för att de rika och storföretagen ska betala.

Septemberalliansen som arrangerar demonstrationen i stockholm den 16 september kämpar mot ▼

  • Attackerna på de sjuka och sjukförsäkringen.
  • Raseringen av a-kassan och trakasserierna av de arbets-lösa.
  • Angreppen på allmännyttans hyresrätter.
  • Den nya reaktionära skolpolitiken.
  • Privatiseringen av vård, skola, omsorg och statliga företag.
  • EG-domstolens attacker mot kollektivavtalen och de fackliga rättigheterna att bekämpa     social dumpning.
  • Övergreppen på asylrätten och de papperslösa.
  • Den nya imperialistiska utrikes- politiken och Nato-samarbetet.
  • ­Hoten mot strejkrätten från EU och LO:s och PTK:s förhand-lingar med Svenskt Näringliv.
  • FRA och övervakningssamhället.

  


RSS 2.0