Actitud Maria Marta

Spelning Actitud Maria Marta
Plats: Pustervik
När: 21/8
Arr: Club Continental  

Betyg:      Foto Americo Appiano

Actitud Maria Marta är det Argentinska Hiphop bandet som tagit hela den Latinamerikanska kontinenten med storm. Det är tre vassa MC:s som är lika mycket politiska aktivister som grymma musiker. Att de är musiker i världsklass kan ses på att de uppträtt med grupper som Public Enemy och Cypress Hill.
Det är inte svårt att sätta fingret på vad som gör denna revolutionära trio av rappare så unika. Det är inte bara att de återknutit Hiphopen tillbaka till sin politiska historia utan de har förnyat den genom att blanda in de Latinamerikanska rötterna och rytmerna i musiken. Detta är Hiphop med smak av tango, cumbia, candombe, salsa och mycket mer.
Fösta gången jag såg dem var i Porto Alegre, Brasilien på World Social Forum 2005. Då uppträdde det för en massiv publik på en stor utomhusplan och en gigantisk scen i jämförelse med den lilla barscenen på Pusterviksbaren i Göteborg.
Mycket skiljer stämningarna från ett folkhav på WSF och en torsdagskväll på Pustevik, men en sak var säker Actitud Maria Marta hade lika mycket attityd, lika grymma låtar och samma inlevelse denna gången.
- Vi är inte bara här som musiker, vi har ett ansvar som artister att berätta vad som händer på den revolutionära kontinenten, sa Malena mellan låtarna och fortsatte. Ni ska inte lita på er media om vad de skriver om Venezuela och Bolivia de har sina egna syften i rapporteringen. Vårt syfte är att föra ut revolutionens budskap, och drog ned kvällens dittills största applåd.
Malena är en otrolig MC, snabbare rappare är svår att hitta. Gruppen framträder med stor säkerhet, trivs verkligen på scen och är ett med publiken. Vid flera tillfällen under kvällen hade de ett tiotal från publiken uppe på scenen dansande. Låtarna är minst sagt politiska och så långt ifrån den amerikanska Hiphopen i norr som med dess kommersialism idag bara handlar om bling bling, feta bilar och naken hud. Istället vänder sig Actitud Maria Marta till publiken med budskap mot globaliseringen, mot krig och imperialism, pumpar ut antikapitalism, mot rasism och förtryck, för rättvisa och internationell solidaritet.
Jag kunde nöjd lämna Pustervik för att bara komma hem för att på nytt sätta på deras skiva som värmer ett gammalt Hiphophjärta. Men som sas från scenen.
- Det är lätt att applådera till vad vi säger, men ni har ett ansvar att själva inta gatorna.
Kristofer Lundberg

RSS 2.0