Sommar sol socialism

Lägret: Socialism, solsken och semester

Rättvisepartiet Socialisternas och Elevkampanjens årliga sommarläger ägde rum den 1-5 juli. Stämningen var på topp med hög politisk nivå, fotbollsturnering, bad och volleyboll.

Den goda stämningen kom sig ­också av det strålande vädret, solen sken under nästan hela lägret.
Förmiddagsseminarierna bestod av en mängd intressanta teman, och många tyckte det var svårt att välja, då det fanns flera man skulle velat lyssna på. Att så många kamrater höll inledningar är förstås väldigt positivt.
Mellan förmiddagsseminarierna och kvällarnas stormöten fanns det plats för olika aktiviteter, såsom bad, fotboll och volleyboll. På onsdagen hölls också ett extra seminarium mitt på dagen om HBT- kamp.
En fotbollsturnering spelades under tre dagar, där Norrlandslaget efter hård kamp till slut tog hem segern.
På kvällarna hölls det stormöten, där inspirerande inledare följdes av många och bra inlägg, vilket visar på en hög politisk nivå inom partiet.
Efter stormötena så kunde man spendera resten av kvällen med att grilla eller att bada bastu.


Frankrike 1968

Lägret besöktes också av internationella gäster, som höjde inspirationsnivån ytterligare. Marie-José Douet från CWI Frankrike höll i inledningen på stormötet om ­Frankrike 1968, en rörelse som hon själv deltog i. Clare Doyle från CWI:s internationella sekretariat besökte också lägret, och avrundade stormötet om Frankrike 1968.
Joe Higgins från Socialist party (CWI Irland) var en annan gäst. Han höll i stormötet om Lissabonfördraget och Irlands nej. Han berättade om den kampanj som man drivit emot detta fördrag inför ­folkomröstningen.
Joe Higgins var dagen efter på en presskonferens om nejet på ­Irland.
"Joe Higgins menar att löntagarnas arbetsvillkor och sjukvård kommer att försämras och att det blir lä­gre löner och pension i och med Lissabonfördraget", rapporterade radions Ekot från denna presskonferens.
Pablo från CWI i Tyskland kom och höll ett seminarium om nya arbetarpartier i Tyskland. Stämningen höjdes ytterligare tack vare dessa gäster.


Kampvilja

Det sista stormötet som hölls på lördagen och avslutade lägret ­handlade om kampen mot högerpolitiken och rasismen.
Under denna punkt talades det bland annat om de kampanjer som RS har drivit, och vilken avgörande roll vårt parti har haft i många ­frågor runt om i landet.
Efter det så hölls det en insamling,  som gav drygt 22 000 kronor till partiet. Resultatet från insamlingen visade på kampvilja och är väldigt viktigt för att vi ska kunna fortsätta att driva våra kampanjer.
Lördagskvällen avslutades med fest, där det bjöds på en god middag som följdes av olika lekar och aktiviteter. God mat serverades dessutom till lunch och middag varje dag, tack vare de fantastiska kockarna.
Gemenskapen var stor under ­hela lägret, och stämningen på topp. Kunskaper och erfarenheter utbyttes och lägret gav inspiration till fortsatt politiskt engagemang.
Ett stort tack till alla kamrater som gjorde detta läger möjligt - hoppas att vi ses igen nästa sommar!

Johanna Evans

Debatt på lägret

Miljödebatt mot muf

Lägrets första stormöte var debatten "Klimathotet och alternativet" mellan Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson, två av författarna till RS miljöpamflett, och Mikael Eriksson från ­moderata ungdomsförbundet (muf), som jobbar som politiskt sakkunnig för Carl Bildt.
Mikael Eriksson inledde debatten.
I sitt första korta inlägg (av de givna 15 minuterna använde han bara 5) påstod han att regeringen har gjort flera reformer och att fler kommer. Han talade vidare om att man måste titta utanför Sverige.
- Transporter utanför Sverige regleras ju av den fria marknaden i EU. Vi kan inte ha starka reglering­ar i Sverige, då blockerar vi handeln, sade han.
Mattias Bernhardsson började sitt första inlägg med att ge fakta om den globala uppvärmningen och sade att det inte är en teknisk, utan en politisk fråga.

- Om inte samhällets mål utgår från människors och naturens behov, istället för vinstintressen, kommer frågan inte att kunna lösas.
När publiken sedan fick ställa frågor så fick Mikael Eriksson de flesta. Inlägg och frågor ­ifrågasatte hur kapitalismen ska kunna lösa problemen och om vilka miljösats­ningar som Mikael Eriksson själv stödde, vilket drev fram några svettpärlor på muf:arens panna.
Några konkreta svar hade han dock inte.
Joel Eriksson avslutade debatten till rungande applåder med att ­säga:
-  Till skillnad från muf är vi i RS ute och tar kampen i hela världen, det är det som kan vända utvecklingen. Om inte kapitalismen kan lösa miljöproblemen så får ni stiga åt sidan, för vi är beredda att ta över!
Mikael Eriksson var åtminstone modig, som alldeles själv vågade sig ut till en ö full med socialister. Hans kunskaper om miljöpolitik och debatteknik var emellertid ingenting att skryta om.

Sanna Tefke

Riv upp FRA-lagen

Riv upp FRA-lagen

Den 28 juni kl 12 avgick en stor demonstration från Gustav Adolf torg i Göteborg. Över 1 200 personer deltog i den mäktiga demonstrationen. Stämningen var taggad och slagorden ljöd. "Vi vill inte ha FRA" och "FRA inte bra".
 
Kalle Vedin från Ung Pirat var konferencier och förklarade att demonstrationen var partipolitiskt gränsöverskridande, vilket visar på ­frågans allvar. Max Andersson från mp som röstade mot lagen i riksdagen mena­de att den strider emot deklarationen om de mänskliga rättigheterna.
Josefin Malmgren från luf fick applåder då hon sa att hon skämdes för att vara folkpartist och ­funderade på att lämna partiet.
Flest applåder och avbruten gång på gång av demonstrationens jubel blev Rättvisepartiet Socialisternas talare Kristofer Lundberg, som betonade att vi aldrig har fått någonting gratis.
- De rättigheter vi har idag är ett resultat av arbetarklassens ­kollektiva kamp. Rättigheter vi inte kan ta för givna, utan som måste försvaras av kollektiv kamp.

Vikten av gräsrotsrevolt

Lundberg påpekade vikten av en gräsrotsrevolt underifrån för att riva upp lagen.
Det stora demonstrationståget avslutades på Götaplatsen, där vänster­partiets Hans Linde talade. Nu fortsätter kampen mot den statliga övervakningen.
Sandra Glännman
Anamaria Elmelid

RSS 2.0