Socialistiskt Sommarläger

Sommar Sol Socialism

Rättvisepartiet Socialisternas  
SOMMARLÄGER 1-6 juli
  • Seminarier
  • Debatter
  • Sol, Bad, Grill  
  • Fotboll/Volleyboll
  • internationella gäster

Ta din semester tillsammans med över 100 andra socialister.

För anmälan ring: 08-724 99 62 eller maila: rs@socialisterna.org

Nej till låglönemarknad och osäkra anställningar - Återinför asylrätten

Högerregeringens nya förslag om arbetsinvandring. Det innebär att alla som får ett jobb i Sverige också ska kunna få uppehållstillstånd här - åtminstone så länge de har ett arbete att gå till. Samtidigt kommer regeringens förslag om arbetskraftsinvandring inte att betyda någon skillnad för papperslösa och asylsökande, istället är det ett sätt att urholka asylrätten ytterligare samt att undergräva den lilla trygghet som finns kvar arbetsmarknaden. Detta är helt och hållet en beställning av svenskt näringsliv.

  

Regeringen får också stöd av miljöpartiet som nu står på samma sida i frågan om arbetskraftsinvandring. Detta retar asylaktivister som såg en allierad i mp i frågan om flyktingamnesti och för att stoppa utvisningar till Irak och Afghanistan.


- Det är ju så att vi behöver se till att ha ett regelverk som ger möjlighet för svenska företag att rekrytera den nyckelkompetens som man behöver oavsett var den finns i världen, säger migrationsminister Tobias Billström.


Som om det inte finns kompetenta och utbildade personer idag som inte har chansen att få ett arbete på grund av rasism och diskriminering. Åtaliga exempel kan ges på utbildade läkare och ingenjörer som städar och stämplar biljetter i tunnelbanan för att de inte släpps in på den svenska arbetsmarknaden. Regeringens förslag har inget att göra med att företag ska få den kompetens dn behöver. Vad det hela handlar om är att säkra en låglönemarknad och osäkra anställningar.

- Vem vill protestera på jobbet mot dåliga löner eller oanständig arbetsmiljö om risken är att det leder till att man blir av med jobbet och utvisas, säger Stefan Berg klubbordförande för Kommunal på Blå stjärnan och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.


- Regeringen håller på med en stor omläggning av svensk invandringspolitik. Vulgärt kan man uttrycka den som att det ska vara svårare att komma hit och leva på bidrag och lättare att komma hit och jobba, säger Niklas Frykman gruppledare för folkpartiet i Eskilstuna.

Detta ger en bild av vilken syn borgarna vill förmedla. De försöker ge sken av att de flyktingar som tagit sig till Sverige inte vill jobba och att det därför skulle finnas ett behov av att försämra asylpolitiken ytterligare samtidigt som man säger att "de som vill jobba kan ju söka sig hit".


- Vi måste vara medvetna om att öppenhet belönar sig alltid i slutändan. Det är bra att människor väljer Sverige över andra länder när de ska ut på arbetsmarknaden, säger Tobias Billström till SR.

Men den öppenheten finns inte för de som tvingas fly och söka asyl. Den svenska asylrätten existerar inte idag och nya regler för arbetskraftsinvandring kommer inte förändra det till det bättre.


Det kommer heller inte att vara arbetsförmedlingen som ska pröva de enskilda fallen om arbetskraften redan finns tillgänglig i Sverige. I stället blir det arbetsgivarens egen bedömning som helt ska avgöra. Facket får inga möjligheter att påverkat. Migrationsverket är den myndighet som i fortsättningen kommer att ha hand om den här typen av jobbansökningar.

 "Är den som vill jobba och arbetsgivaren överens, ska Migrationsverket kontrollera att lön och andra villkor är normala med hjälp av parterna på arbetsmarknaden" heter det.
  

- Regeringens förslag om ett arbetstillstånd har bland vissa asylsökande och flyktingar skapat förhoppningar "om bara vi hade ett arbete", men som RS varnat för, kommer förslaget inte att göra någonting för de papperslösa som redan finns i Sverige. Vad som krävs för att de ska få ut något är om förslaget även skulle omfatta amnesti åt alla gömda, säger Amer Mohammed Ali aktiv i Asylrörelsen2008 och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.


Arbetarrörelsens historiska arbete har alltid handlat om kampen för alla arbetares lika rättigheter, oavsett vilket land man kommer från eller jobbar i,men ett sådant system är inget alliansen och deras bästa vänner, näringsliv och arbetsgivarna vill se.

Tidigast i december kommer förslaget att kunna bli del av en ny lagstiftning om inte arbetar- och asylrörelsen lyckas stoppa förslaget. Att ena dessa två i en gemensam kamp kommer Rättvisepartiet Socialisterna att kämpa för.

Kim Holmstedt


Kom på möte - Gå med i RS

image5
Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla har möten
varje vecka där vi diskuterar såväl arbetarrörelsens
och socialismens historia som dagsaktuella frågor,
våra kampanjer och dagens klasskamp.

Vi säljer Offensiv varje vecka i centrala Uddevalla.

Möte varje onsdag 18.00 på ABF, välkommen!


Kontakt:
rs.uddevalla@socialisterna.org
073-501 21 37.

CWI runt om i världen - RS systerpartier

image36
CWI Chile

CWI runt om i världen - RS systerpartier

image33
CWI Bolivia

image34
CWI Brasilien

CWI runt om i världen - RS systerpartier

image32
Tyskland

CWI runt om i världen - RS systerpartier

image30
Israel

image31
Kina


CWI runt om i världen - RS systerpartier

image29
Belgien

image27
Ryssland

CWI runt om i världen - RS systerpartier

image25
CWI Sri Lanka
image26
CWI Kascmir

RS medlemmar frihetsberövade på Palestinademo

Pressmeddelande

I lördags, den 18 maj, hölls en pro-israelisk demonstration för att högtidlighålla att staten Israel bildades för 60 år sedan. Samtidigt deltog medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna på den motdemonstration som organiserades av nätverket Palestine Now och ISM. 15 maj för 60 år sedan är bland palestinier känd som Al-Naqba (katastrofen) vilket var en folkfördrivning av 750 000 palestinier och början på den israeliska ockupationen. Folkfördrivning, statlig terror och apartheil mur ska fördömmas inte firas.

image28

Trots massiv polisrepression lyckades motdemonstranterna komma till kanalen vid Kungsportsplatsen "sluta döda våra barn", "Palestina solidaritet" och "israel mördare", ropade demonstranterna. Där tvingades sedan demonstrationen att stanna och blev inringade av polisfordon och en massiv polisstyrka.
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har en vana av demonstrationer och såg det som onödigt att tillåtas att stängas in då man inte viste hur länge man då skulle hållas.
RS lämnar demonstrationen, för att fortsätta sprida Offensiv längsmed Avenyn, strax därefter kommer fem civilpoliser springande och griper Kristofer Lundberg RS och för in honom i en piketbuss som kör honom till häktet i Mölndal. Detta skedde helt oprovocerat när Kristofer Lundberg gick över gatan vid spårvagnshållplatsen. Den proIsraeliska demonstrationen fortsatte till Bältesspännareparken där tal hölls av bland annat representanter för Folkpartiet.
Motdemonstrationen ropade talkörer som kritiserade Israels förtryck av palestinier och Sveriges hycklande ställning i frågan hördes från motdemonstranterna.
Polisen frihetsberövade flertalet motdemonstranter, av 6 frihetsberövade var 4 medlemmar i RS som togs helt oprovocerat. När övriga RS medlemmar senare samlas vid Kungsportsplatsen stormar en stor grupp civilpoliser fram för att kroppsvisitera och kontrollera identitetshandlingar. Utan vidare förklaring och utan att de hittat något som tyder på att de skulle utgöra någon fara för den allmänna ordningen frihetsberövas ytterligare tre av RS medlemmar.
Polisen vägrar sedan att ge information om hur länge de kommer att hållas och detaljer om brottsmisstankar. Gunilla Nyberg, vakthavande befäl på personintaget i Mölndal, vägrar att låta oss komma i kontakt med våra kamrater, och kan inte specificera när de får lämna förvaret.
- Återigen har polismyndigheten trampat på medborgares grundlagsstadgade rättighet att yttra sina åsikter, säger Kristofer Lundberg. Genom detta maktmissbruk försöker de skrämma kritiker av etablissemanget till tystnad och passivitet. Allt sedan 2001 försöker polisen att kriminalisera demonstrationsrätten. Detta måste uppmärksammas och medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna vägrar att låta oss trakaseras av polis och rättsväsende.

Rättvisepartiet Socialisterna, Västsverige
info 0735012137


Lyckad asylmanifestation i Uddevalla

Den 10 maj samlades cirka 50 personer på Asylrörelsen2008s manifestation på Kungstorget i uddevalla, samtidigt ägde liknande manifestationer rum runt om i landet. I uddevalla utgörs asylrörelsen av Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Studenter, Elevkampanjen, Vänsterpartiet och Kurdiska Föreningen.
Kim Holmstedt inledde och talade för Asylrörelsen2008: Asylrörelsen2008 har startats som en reaktion på den omänskliga asylpolitik som förs. Redan under vår relativt korta existens har vi lyckats genomföra flera lyckade aktioner, bland annat blockader vid migrationsverkets flyktingförvar i Kållered, som gett en del uppmärksammhet i media. Det är detta som krävs för att politiker ska reagera, det behövs fler demonstrationer och aktioner för att få en mänsklig asylpolitik."
Patrick Berg från RS Uddevalla, som vara nästa talare, poänterade att frågan om asyl också måste sammankopplas med kampen mot rasism.

Kiomars Heydar tog upp om situationen i Iran och varför det är oacceptabelt att sverige utvisar folk till länder där de riskerar att sättas i fängelse, torteras eller avrättas. Han berörde också frågan om ansvaret hos västvärlden för utvecklingen i mellanöstern och påpekade hyckleriet i asylpolitiken.
Wiwi-Anne Johansson Riksdagskvinna från Vänsterpartiet avslutade torgmötet med ett av många upsakattat tal.


Efter talen gick medlemmarna från RS Uddevalla runt bland åhörarna och samlade in underskrifter mot de inhumana utvisningarna till Irak och Afghanistan. Samtliga mötesdeltagare skrev under protestlistorna med stort intresse.

Vi i Rättvisepartiet Uddevalla tackar alla som kom och lyssnade och de inblande parterna i Asylrörelsen 2008, som tar upp denna viktiga fråga.

/ RS Uddevalla

Demonstrera 10 maj

Demonstrera 10 maj
- Återinför Asylrätten
- Stoppa utvisningarna

samling 13.00
Kungstorget


Arrangör: Asylrörelsen2008

Är du intresserad av att delta så kontakta
rs.uddevalla@socialisterna.org
elller ring 073-501 21 37.

Socialistiskt 1 maj

RS Uddevalla deltog på RS Göteborgs 1 maj demonstration. Här följer en rapport från veckotidningen Offensiv.

"Reinfeldt, Borg och Littorin - Avsätt dessa borgarsvin", "Skrik på gator, skrik på torg - Bort med Reinfeldt bort med borg", "Vad behöver vi - Ett nytt arbetarparti". I Göteborg demonstrerade mellan 400 och 500 personer i Rättvisepartiet Socialisternas demonstration Socialistiskt 1 maj. Det var första gången som RS har ett eget 1 maj tåg i Göteborg.  
image22
Som enda politiska parti demonstrerade RS under parollen Fäll regeringen och för ett nytt massförankrat socialistiskt arbetarparti. I ett piskande spöregn gick demonstrationen från Järntorget till Brunnsparken.
- Det var en mäktig demonstration, höljudd och med bra tryck i talkörerna. Att så många gick med oss visar hur partiet vuxit de senaste åren, säger Kaan Özsan från RS Angered. RS gav ett tydligt stöd till vårdstrejken och flera sjuksköterskor kunde synas i leden, andra som deltog hade banderoller med sig med budskap som utryckte stöd till strejken.
- Ett viktigt inslag var kravet på ett återinförande av asylrätten. Vilken roll som RS spelat i kampen för asylrätten syntes i att en rad flyktingorganisationer deltog i demonstrationen, de var också inbjudna att hålla appeller i Bunnsparken. Även medlemmar i Ingen människa är Illegal gick i RS demonstration trotts att de hade ett eget tåg, berättar Sten Axelsson Fisk från RS Majorna.
image23
- På 1 maj är den internationella solidariteten central. Vi hade tydliga paroller mot imperialismen, USA ut ur Irak, Stöd till kurdiska och Iranska arbetarkampen. Såväl de iranska som irakiska arbetarkommunisterna deltog samt kurdiska kulturföreningen och Irans kommunistiska parti - Komala, säger Amer Mohammed från RS Kortedala.
Vid två tillfällen försökte nazister störa demonstrationen, en gång vid Vasaplatsen och sedan i Brunnsparken där fem nazister stod med huligantutor. Demonstrationsfunktionärer jagade dock bort nazisterna och med talkörer som "Inga nazister på våra gator" intog Socialistiskt 1 maj Brunnsparken. Stefan Berg klubbordförande Kommunal Blåstjärnan talade om behovet av en kämpande fackföreningsrörelse, Kristofer Lundberg talade för Rättvisepartiet Socialisterna om behovet av att återknyta arbetarrörelsen på socialistisk grund och om kampen mot högerregeringen och behovet av ett nytt arbetarparti, Patricia Degerman talade för Elevkampanjen om kvinnor och ungdomars rättigheter.

 Johannes Lundberg
image24

RSS 2.0