Nej till låglönemarknad och osäkra anställningar - Återinför asylrätten

Högerregeringens nya förslag om arbetsinvandring. Det innebär att alla som får ett jobb i Sverige också ska kunna få uppehållstillstånd här - åtminstone så länge de har ett arbete att gå till. Samtidigt kommer regeringens förslag om arbetskraftsinvandring inte att betyda någon skillnad för papperslösa och asylsökande, istället är det ett sätt att urholka asylrätten ytterligare samt att undergräva den lilla trygghet som finns kvar arbetsmarknaden. Detta är helt och hållet en beställning av svenskt näringsliv.

  

Regeringen får också stöd av miljöpartiet som nu står på samma sida i frågan om arbetskraftsinvandring. Detta retar asylaktivister som såg en allierad i mp i frågan om flyktingamnesti och för att stoppa utvisningar till Irak och Afghanistan.


- Det är ju så att vi behöver se till att ha ett regelverk som ger möjlighet för svenska företag att rekrytera den nyckelkompetens som man behöver oavsett var den finns i världen, säger migrationsminister Tobias Billström.


Som om det inte finns kompetenta och utbildade personer idag som inte har chansen att få ett arbete på grund av rasism och diskriminering. Åtaliga exempel kan ges på utbildade läkare och ingenjörer som städar och stämplar biljetter i tunnelbanan för att de inte släpps in på den svenska arbetsmarknaden. Regeringens förslag har inget att göra med att företag ska få den kompetens dn behöver. Vad det hela handlar om är att säkra en låglönemarknad och osäkra anställningar.

- Vem vill protestera på jobbet mot dåliga löner eller oanständig arbetsmiljö om risken är att det leder till att man blir av med jobbet och utvisas, säger Stefan Berg klubbordförande för Kommunal på Blå stjärnan och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.


- Regeringen håller på med en stor omläggning av svensk invandringspolitik. Vulgärt kan man uttrycka den som att det ska vara svårare att komma hit och leva på bidrag och lättare att komma hit och jobba, säger Niklas Frykman gruppledare för folkpartiet i Eskilstuna.

Detta ger en bild av vilken syn borgarna vill förmedla. De försöker ge sken av att de flyktingar som tagit sig till Sverige inte vill jobba och att det därför skulle finnas ett behov av att försämra asylpolitiken ytterligare samtidigt som man säger att "de som vill jobba kan ju söka sig hit".


- Vi måste vara medvetna om att öppenhet belönar sig alltid i slutändan. Det är bra att människor väljer Sverige över andra länder när de ska ut på arbetsmarknaden, säger Tobias Billström till SR.

Men den öppenheten finns inte för de som tvingas fly och söka asyl. Den svenska asylrätten existerar inte idag och nya regler för arbetskraftsinvandring kommer inte förändra det till det bättre.


Det kommer heller inte att vara arbetsförmedlingen som ska pröva de enskilda fallen om arbetskraften redan finns tillgänglig i Sverige. I stället blir det arbetsgivarens egen bedömning som helt ska avgöra. Facket får inga möjligheter att påverkat. Migrationsverket är den myndighet som i fortsättningen kommer att ha hand om den här typen av jobbansökningar.

 "Är den som vill jobba och arbetsgivaren överens, ska Migrationsverket kontrollera att lön och andra villkor är normala med hjälp av parterna på arbetsmarknaden" heter det.
  

- Regeringens förslag om ett arbetstillstånd har bland vissa asylsökande och flyktingar skapat förhoppningar "om bara vi hade ett arbete", men som RS varnat för, kommer förslaget inte att göra någonting för de papperslösa som redan finns i Sverige. Vad som krävs för att de ska få ut något är om förslaget även skulle omfatta amnesti åt alla gömda, säger Amer Mohammed Ali aktiv i Asylrörelsen2008 och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna.


Arbetarrörelsens historiska arbete har alltid handlat om kampen för alla arbetares lika rättigheter, oavsett vilket land man kommer från eller jobbar i,men ett sådant system är inget alliansen och deras bästa vänner, näringsliv och arbetsgivarna vill se.

Tidigast i december kommer förslaget att kunna bli del av en ny lagstiftning om inte arbetar- och asylrörelsen lyckas stoppa förslaget. Att ena dessa två i en gemensam kamp kommer Rättvisepartiet Socialisterna att kämpa för.

Kim Holmstedt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0