Byte av hemsida

RS Uddevalla har en ny hemsida. Du hittar den här.

RS Uddevalla på framtidstorg.

Onsdagen den 28:e januari deltog RS Uddevalla på UngEnergis "framtidstorg" i Folkets Hus.

UngEnergi är ett projekt för ungdomar som är en del av Västra Götalandsregionens klimatsatsning "Smart Energi" som syftar till att skapa en strategi för att göra länet oberoende av fossil energi till år 2030. Utöver Rättvisepartiet Socialisterna fanns representanter från Moderata Ungdomsförbundet, Vänersborg ungdomsråd, Naturbruksgymnasiet, Fältbiologerna samt ett antal lokal och regionalpolitiker.

Efter inledningen där vi fick lyssna på ett "ljudkonstverk" av en konstnär som deltar i projektet så följde några timmar av brainstorming och diskussion kring frågan hur vi vill att ett miljösmart samhälle ser ut år 2030.

Brainstorming på UngEnergi

Många intressanta förslag dök upp, både från oss rättvisepartister men även från de övriga ungdomarna på plats. Ett av de tydligaste tecknen på att det var progressiva förslag som lades fram kanske kom från MUF:arna och deras altmer frustrerade inställning till vad som antecknades på tavlan. Vi hade svårt att dölja våra leenden när någon lade fram ett förslag om att man skulle minska kärnkraften och den ena ungmoderaten nästan trotsigt räckte upp handen och kontrade med "mera kärnkraft".

Att borgerlig miljöpolitik har väldigt lite stöd bland dagens miljömedvetna ungdomar märktes snabbt när de förslag som kommit in skulle rangordnas. Glädjande, men något oväntat, var att vårat förslag om demokratisk kontroll över produktionsmedlen var ett av de absolut mest populära och kom bara efter de mer väntade "Gratis kollektivtrafik" och "Mer återvinning". Även förslaget om en icke vinstdriven produktion fick många röster.

Brainstorming från UngEnergi
- Exempel på miljöbovar

Det var onekligen en trevlig tillställning, där vi även hade några givande diskussioner med personer som var nyfikna på RS, men som ett verktyg till faktisk förändring ställer vi oss tveksamma. Djupare diskussion om de förslag som lades fram uteblev och de progressiva förslag som lades fram kommer förvisso att skickas vidare i en rapport till regionalpolitikerna, men väl där finns det ingen anledning att tro att man skulle gå utanför den ideologiska (borgerliga) och ekonomiska ram som så skoningslöst bestämmer verksamheten.

Vad vi i Rättvisepartiet Socialisterna anser vara nödvändigt för en hållbar miljö är inget mindre än en total omvälvning av det kapitalistiska system som helt utan hänsyn till varken miljö eller människa och med ett extremt kort perspektiv försöker maximera sina vinster. Särskilt i denna tid av djup ekonomisk kris inser man att det inte finns någon inom-kapitalistisk lösning i form av tex begreppet konsumentmakt som liberaler ofta förespråkar. Hur ska man kunna välja det dyrare, miljövänliga, alternativet när man inte ens har något jobb?

Bristen på inom-kapitalistiska lösningar innebär dock inte att att man inte ska ställa krav, och våra krav kan sammanfattas som följer:

* För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatomställning av transporter, energiförsörjningen och byggandet m.m – förstatliga bankerna, bilindustrin, energijättarna och de stora byggbolagen.

* En socialistisk och global grön omställning baserad på en demokratiskt planerad socialistisk ekonomi, under kontroll av de anställda och miljörörelsen.

* För en demokratisk och socialistisk värld – kamp mot imperialismens krig och EU:s militarism.

Läs mer om UngEnergi på http://ungenergi.se/

24 000 varslade i Västra Götaland

Publicerad i Offensiv 836

Fram till årsskiftet varslades totalt 95 000 personer om uppsägning i hela landet, enligt Arbetsförmedlingen. Hårdast drabbat var Västra Götaland, där över 21 000 personer varslades. Efter årsskiftet och fram till den 31 januari har 3 215 personer varslats i Västra Götaland, flest i landet.


 Förra veckan fanns det totalt 41 901 öppet arbetslösa i Västra Götaland och Halland. Av IF Metalls dryga 72 000 medlemmar i Västsverige (Västra Götaland och Halland) har totalt 11 730 blivit varslade, enligt avdelningarnas statistik. Av dessa är 5 400 varsel lag­da i Göteborg, vilket motsvarar var fjärde medlem. Många som varslats och förlorat sina jobb hamnar emellertid inte i statistiken. Det gäller visstidsanställda som inte får förlängt och företag med färre än fem anställda behöver inte rapportera in personalneddragningar till Arbetsförmedlingen.

De flesta varslen i Västra Götaland har gällt industrin, men nu har krisen även drabbat den offentliga sektorn. I slutet av 2008 beslutades det att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg måste banta verksamheten med 280 miljoner kronor 2009, vilket betyder att 500-600 tjänster försvinner. Hur detta påverkar verksamheten eller personalen hade inte Ann-Christine Andersson, kommunikations- och kanslidirektör vid Sahlgrenska, tid att svara på när Offensiv ringde.

I Göteborgs förorter genomförs också nedskärningar. Gunnareds stadsdelsnämnd ska ”spara” 40 miljoner kronor, något som drabbar skolan hårt. Var femte anställd ska bort. Barngrupperna i förskolan blir större och så vidare. Nedskärningarna i Lärjedalen har resulterat i att eleverna i klass 7C på Bergumskolan hotat med skolstrejk.

Det behövs gemensamma protester från hela fackföreningsrörelsen för att riva upp varslen och stoppa nedskärningarna. Industriarbetare, lärare, föräldrar, elever tillsammans med vårdpersonal, vårdtagare och alla andra som drabbas av nedskärningarna måste kräva pengar från stat och storföretag.

 Johannes Lundberg

RSS 2.0