A(v)hopp och mer samarbete högerut

Offensiv nr 671, 20 oktober 2005

Vänsterpartiets led krymper och krymper. Uddevalla är en illustration av vilka motsättningar som präglar det sönderfallande vänsterpartiet. I Uddevalla försökte Lars Ohly rädda partiet med ett besök men misslyckades.

Vänsterpartiet i Uddevalla kommer inte att ställa upp i nästa kommunalval, detta i en kommun där man förra valet hade 14 procent. Istället startar man en "vänsterlista" med miljöpartiet och Vägval Vänster. Vilka uppfattningar som präglar den nya listan är tydligt om man ser på avhoppen i Uddevalla.
I kommunen har flera stora namn hoppat av partiet den senaste tiden. I juni hoppade Dan Granström av partiet. Han var ordförande i Bohusläns partidistrikt och partiets politiska sekreterare i Västra Götaland.
Tätt efter honom i juli hoppar Frida Fjellman, en ung kommunpolitiker, av partiet. Hon hoppade av ett parti som hon säger är helt orealistiskt. "Jag har hört personer som på fullaste allvar menar att privata företag inte ska få finnas", säger hon till GP 050707.
Hon hoppade av partiet och hoppas istället på ett nytt "vänsteralternativ". Hon berättar om sin vision om det nya "vänsteralternativet".

Samarbete med borgare

- Jag skulle vilja arbeta med en vänsterlista som har kraft att styra själv eller i samarbete med borgerliga partier. Eller möjligen med ett uppfräschat socialdemokraterna, säger hon.
Frida Fjellman lämnar alltså inga dörrar stängda varken för samarbete med de traditionella borgarna eller borgarna inom socialdemokraterna. Det blir alltså inte mycket över till vänsterpolitik i fortsättningen heller, det viktiga är att få sitta bland köttgrytorna.
Nästa tunga namn att hoppa av blev Ewy Granström i september, hon har i sex år varit kommunalråd i Uddevalla och är gift med avhopparen Dan Granström. De är alla kända inom "högern" inom vänsterpartiet som media försöker beskriva det som.
Men oavsett om man kallar sig "vänster" eller "höger" inom v, så innebär det ingenting i praktiken för den politik man för i riksdagen, kommuner och landsting. Det handlar mest om att den så kallade "högern" vill att v även i ord ska ta bort all socialism och erkänna att man baserar sig på marknadsekonomin.
Motstånd mot detta från den så kallade "vänstern" är för att de är rädda att tappa stöd bland arbetare om man erkänner vad man är för parti och attraktionskraften bland ungdomar skulle minska drastiskt.

Små skillnader

I praktisk politik skiljer väldigt lite mellan de två falangerna. Avhoppen från vänsterpartiet kommer att fortsätta och det speglar ett parti som håller på att falla sönder. Anledningen är inte om Ohly och andra kallar sig kommunister eller inte, utan krisen beror på att partiet bara är ett skal utan politik - ett stödparti till socialdemokraterna och inget annat.
Frågan som splittrar vänsterpartiet idag är frågan om hur snabbt vi ska gå åt höger. Om en lokal vänsterlista bildas i Uddevalla kommer troligen stegen mot högerpolitik att övergå till löpning mot höger.
Kristofer Lundberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0