Interna strider i naziströrelsen

Splittringen mellan de nazistiska organisationerna har inte bara ökat våldet mot dess politiska motståndare utan även ett ökat våld präglar mellan grupperna.


Inför Salemdemonstrationen anklagade både info 14 och nsf varandra för att den andra hade hotat respektive medlemmar med pistol.

Denna splittring eller "inbördeskrig inom naziströrelsen" som Expo utrycker det har nu tagit sig nya former.

Efter att en ledandemedlem i nordiska förbundet hoppat av och bytt organisation samt tagit med sig ett register med omkring 10 000 kunder till nordiska förlaget som beställt nazistisk propaganda har han överfallits i sitt hem och rånats av tidigare organisationskamrater.

"Då åkte hans tidigare kamrater hem till honom och tvingade till sig hans dator under vapenhot" meddelade Metro 080220. Överfallet är den del i det krig om inflytande över naziströrelsen som pågått en längre tid. Nu har fyra ledande medlemmar i nazistiska nordiska förbundet anhållits i Uddevalla för vapenbrott och grovt rån. Bland de anhållna finns två göteborgare och före detta medlemmar i nationaldemokraterna som bytt organisation samt en från Alingsås och Linköping.

För ett år sedan ägde en liknande situation rum då Svenska motståndsrörelsen attackerade en person bakom det lokala nazistnätverket Helsingborgskampanjen som grundades i början av 2007 och drivs av personer från Nationalsocialistisk Front, Nordiska Förbundet och oberoende nazister. Tre smr medlemmar hotade honom och med en pistol och försökte tvinga honom att stänga ner den lokala nazistiska hemsidan. Vid ett annat tillfälle i samband med en vit makt-fest utanför Vallåkra lördagen den 17 mars 2007 ska en ledande från smr attackerat personer bakom Helsingborgskampanjen. Grunden till motsättningarna menar smr är att de arbetsmetoder som de "fria" nazisterna använder sig av splittrar rörelsen.

En av de nu anhållna nazisterna i Uddevalla är vd för ett företag där mångmiljardären och högerextremisten Carl Lundström är styrelseordförande. Lundstöm är känd för att ha finansierat BSS på 80-talet sverigedemokraterna när de hade band till nazisterna och sedan nationaldemokraterna.
Rättvisepartiet Socialistera menar att det nu måste byggas upp antirasistiska grupper på skolor bostadsområden och inom fackföreningarna för att trycka tillbaka nazisterna och deras våld.
RS Uddevalla


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0