RS Uddevalla på Kuba

Henrik Foogel är medlem i Rättvisepartiet Socialisterna i Uddevalla och är nyligen hemkommen från ett besök på Kuba. Offensiv träffar honom för en intervju om resan, kuba och revolutionen.  

Vad är ditt intryck av Kuba och det kubanska folket?
 - Det var inte så att någon såg fattig ut, det var inga gatubarn och folk hade vad de behövde. Kubanerna var öppna, varma och trevliga människor. Jag kännde mig hela tiden välkommen.  

Du befan dig på Kuba när Fidel Castro deklareradde sin avgång, märktes det på gatan bland befolkningen?
- Nä det märktes inte direkt, folk pratade om det och viste om det, men inte mer än så. Men de flesta tror inte att skillnaden blir så stor, Fidel lever ännu och har ändå stor aktoritet och inflytande.  

Det sägs att kubanerna inte vågar prata politik med turister av rädsla, hur uppfattade du det?
-  Jag kan inte tala för alla, men de jsom jag pratade med, vilket var många, vågade öppet tala om vad de tyckte. De var inte alls rädda.  

Det talas här om att ungdomar i "den tredje generationen" som varken upplevt Batistadiktaturen eller åren av välstånd då kuba hade ekonomiskt stöd från sovjetunionen är fientliga till regimen, stämmer det?
- Jag märte inte av någon fientlighet mot regimen, Fidel var snarare omåttligt populär även bland de unga. Däremot fanns det en kritisk inställning till att man tyckte att den yngre generationen inte släpptes fram i politiken, att det var de äldre gardet som höll sig fast vid makten.  

Vilken utveckling tror du Kuba tar efter Castro, och vad skulle kunna utveckla och försvara revolutionen?
- Jag är rädd för att utvecklingen under Raul går mer mot marknadsekonomi. Det skulle öppna upp för större klassskillnader och vara ett stort bakslag. Den planerade ekonomin måste försvaras men sättas under arbetarkontroll. Vad som händer på Kuba kommer att avgöras vad som händer internationellt och vilket stöd som den kubanska arbetarklassen får från arbetarrörelsen utanför Kuba. Ett internationellt samarbete och kontakter med folket på borde samlas med möten och diskutioner på och utanför Kuba om hur revolutionen kan försvaras.  

intervju Kim Holmstedt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0