Segerrik blockad av ryskt fartyg

Offensiv 682 12 jan 2006

Under julhelgen ankom det ryskägda fartyget MW Lubawa till Uddevalla. Fartyget kom lastat med kol och skulle sedan lasta på säd för vidare transport till Spanien. Men arbetet avbröts när Transportarbetarförbundet och Handelsanställdas förbund satte båten i blockad.

Orsaken till blockaden var att den nio man starka besättningen hade arbetat sedan den sjätte november utan lön. Det var på julnatten som fartyget kom till Udevalla. Transport var först ut med att sätta fartyget i blockad och Handels, som hade hand om lastningen i hamnen, var snabba med att ge sitt stöd.
Rederiet, som har huvudkontoret i Sankt Petersburg, är kända för att tidigare ha misskött utbetalningen av löner till arbetarna.
 
"Rena slavskeppet"
- Fartyget var rena slavskeppet, konstaterar Göran Larsson på Transport.
Transport och Handels krävde att rederiet tecknar avtal enligt Internationella Transportarbetarfederationens standard, 1 102 dollar i månaden. Det är långt över vad arbetarna på MW Lubawa blivit lovade, men alltså inte fått ut, i lön. Facken krävde också att lönerna skulle betalas ut kontant då det vid tidigare konflikter varit så att arbetare lovats betalt men ej fått lön när de åter anlänt hemlandet.
I måndags backade rederiet West Coast's Line och betalade ut 600 000 kronor som de nio ryska arbetarna fick dela på.
RS/Offensiv, som står för en gemensam kamp med svenska och utländska arbetare mot diskriminering och dumpning av löner och villkor, menar att Transport och Handels här visade vilka metoder som krävs i kampen mot skurkföretag och lönedumpning.
Kristofer Lundberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0