SMR ivägjagade från Göteborg

I lördags så stoppades nazistiska SMR - svenska motståndsrörelsens torgmöte och flygbladsutdelning i centrala Göteborg av hundratals antinazister. Det var efter nära fyra timmars demonstration och en timmas blockad som nazisterna sedan lyckades köras iväg. Den första halvtimmen såldes 120 Offensiv och 30 Sänk Rasismen, sedan var materialet slut.

 Det var vid 13.00 som ett tjugotal nazister med fanor dök upp i centrala Göteborg. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna som sålde Offensiv en bit bort agerade direkt och började samla allmänheten för en protest. Nazisterna hettsade i sina tal mot invandrare och utryckte sitt hat mot kommunister. I flygbladet stod det att "vi är svurna fiender till rasblandning, främlingsinvasion och mångkultur", "främlingarna ska skickas tillbaka". 
 
Efter SMR tidigare torgmöten i Göteborg har flera personer misshandlats och knivskurits. Detta är en del av deras politik, flygbladet fortsatte "angrepp är det enda försvaret". SMR är en våldsorganisation med medlemmar dömda för mordförsök och våldsamma attacker. Även i Stockholm knivhöggs en man i nacken vid en av deras torgmöten. Genom att snabbt kalla till en protest var syftet att sänka deras självfötroende  och på så sätt förhindra våldsamma attacker.

Nazisternas samlingar är ingen opinionsyttring som vissa borgare påstår utan förberedelse till misshandel, mord och störtande av demokrati. Det är därför en skylldighet att stoppa dem innan de etablerar sig. Detta framgick tydligt efter bara några minuter. Nazisterna ställer upp med megafon skanderandes "döda dom röda" och "sverige åt svenskarna". Nazisternas hot fick allt fler att ansluta sig till antirasisterna. Snabbt började det strömma till folk som vände sig mot nazisternas närvaro.

Trotts avsaknaden av megafon överröstades nazisterna av burop och talkörer "inga nazister på våra gator". Som mest deltog över 800 personer samtidigt och över tusen om man ska räkna alla som deltog någon gång under de över fyra timmarna som protesten pågick. Efter två timmar köpte RS en megafon för att kunna samordna protesten bättre.

Trotts nazisternas heilande, hetts mot folkgrupp och olaga hot, samt att de nu hade gjort flera utfall och attacker mot förbipasserande tilllät polisen nazisternas möte fortgå. Då beslöt sig antirasisterna för att själva stoppa torgmötet. Flera hundra personer omringade Brunnsparken, pressade tillbaka polisen som försökt stoppa antinazisterna, sedan stängde man helt enkelt bron från två håll och blockerade nazisterna. De stod nu helt isolerade och överröstades av talkörer "inga gator inga torg åt nazister i Göteborg". 
 

Vid flera tillfällen fanns det enstaka poliser som attackerade fredliga antirasister och demonstrationen fick försvara sig, men de kunde inte gå så hårt fram som de brukar då protesten bestod av "vanligt folk", detta var styrkan i protesten.
Efter en timmas blockad där över 400 personer deltog valde polisen efter misslyckade försök att stoppa antirasisterna att bussa iväg nazisterna. När polisen ska eskortera nazisterna till en inhyrd buss gör de en sista attack och riktar in sig på en medlem i Rättvisepartiet Socialisterna som får ta tre slag och ett antal sparkar när han faller till backen, polisen ingriper inte.

Vad lördagens protest kanske mest visar var att man inte kan överlämna kampen mot nazism till polisen. De hade vid flra tillfällen om de önskat kunnat ingripa mot nazisterna, men de valde att låta bli. Anledningen till att de bussade iväg nazisterna var att de insåg att antinazisterna var fast beslutsamma att inte ge sig förän nazisterna var borta. Detta var en stor seger för Göteborgs antinazistiska rörelse och visar att nazisternas möten kan stoppas om man mobiliserar så många som möjligt. Omkring 200 personer dansade i brunnsparken när nazisterna försvann under talkörer som "kampen fortsätter nasismen ska stoppas".
RS Göteborg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0