Interna strider i naziströrelsen

Torsdag, 20 Mars 2008 - Publicerad i Offensiv 792

Splittringen mellan
de nazistiska organisationerna ökar våldet mot politiska motståndare, men också internt. Inför Salemdemonstrationen anklagade både info14 och nsf varandra för att ha hotat varandras respektive medlemmar med pistol.
Denna splittring, eller "inbördeskrig inom naziströrelsen" som Expo uttrycker det, har nu tagit sig nya former.
Efter att en ledande medlem i nordiska förbundet hoppat av och bytt organisation samt tagit med sig ett register med omkring 10 000 kunder som beställt nazistisk propaganda från nordiska förlaget, har han överfallits i sitt hem och rånats av tidigare organisationskamrater.
"Då åkte hans tidigare kamrater hem till honom och tvingade till sig hans dator under vapenhot", meddelade Metro (080220).

Överfallet är en del i det krig om inflytande som pågått i naziströrelsen under en längre tid. Nu har de fyra ledande medlemmarna i nordiska förbundet; Anders Lagerström, Mattias Lövbrand, Andreas Irebro och Henrik Johansson, anhållits av polisen i Uddevalla misstänkta för vapenbrott och grovt rån. Alla fyra har ledande positioner inom nazistorganisationen.
För ett år sedan ägde en liknande händelse rum, då svenska motståndsrörelsen attackerade en person bakom det lokala nazistnätverket Helsingborgskampanjen som grundades i början av 2007 och drivs av personer från nationalsocialistisk front, Nordiska Förbundet och "oberoende" nazister från info14.
Tre smr-medlemmar hotade Helsingborgskampanjens aktivist med en pistol och försökte tvinga honom att stänga ner den lokala hemsidan. Vid ett annat tillfälle i samband med en vit makt-fest utanför Vallåkra lördagen den 17 mars 2007 ska en ledande nazist från smr ha attackerat personer bakom Helsingborgskampanjen. Grunden till motsättningarna, menar smr, är att de arbetsmetoder som de "fria" nazisterna använder sig av splittrar rörelsen.
En av de nu anhållna nazisterna i Uddevalla är vd för ett företag där mångmiljardären och högerextremisten Carl Lundström är styrelseordförande.
Carl Lundström är känd för att ha finansierat "Bevara Sverige svenskt" (BSS) på 1980-talet, därefter sverigedemokraterna när sd hade band till nazisterna och sedan nationaldemokraterna. Att han nu valt en nazist till vd är knappast något som förvånar någon.

RS Uddevalla

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0