RS Uddevalla deltog i blockad mot utvisningar

Medlemmar ur RS Uddevalla deltog aktivt i blockaden mot migrationsverket i tisdags, vilket ledde till att den planerade utvisningen av Mohammad Mohsen Ahmad till Irak avbröts. Här är Johannes Lundbergs artikel från Offensiv om det hela:

Blockad stoppade utvisning till Irak

På initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna, Irakiska flyktingförbundet, Ingen människa är illegal, Afghanska flyktingrådet och Iranska flyktingars riksförbund kunde utvisningen av Mohammed, 25 år, till Bagdad stoppas.
De hundratalet personer som hade sökt sig ut till flyktingförvaret i Kållered utgjorde en effektiv blockad mot den planerade utvisningen till det krigshärjade Iraks huvudstad.
Se webb-tv från Expressen TV

Det var en välorganiserad blockad och demonstration som trots ett massivt polispådrag i tisdags lyckades stoppade utvisningen av den unge kurden Mohammad Mohsen Ahmad, 25 år till Bagdad. På initiativ av Rättvisepartiet Socialisterna, Irakiska flyktingars förbund, Ingen människa är illegal, Afghanska flyktingrådet och Iranska flyktingars riksorganisation kunde utvisningen stoppas. De 80 personer som hade tagit sig ut till flyktingförvaret i Kållered utgjorde en effektiv blockad mot den planerade utvisningen till det krigshärjade Iraks huvudstad.

Helt avgörande för det lyckade ingripandet var beslutsamheten och det kollektiva agerandet. Totalt fanns 80 personer på plats i demonstrationen och 50 personer deltog aktivt i blockaden.
Så snart bilen rullades ut ur garaget samlades man snabbt framför bilen. Trotts den mänskliga mur som demonstranterna ställde upp fortsatte polisen att köra. Ett tjugotal demonstranter släpades framför och på bilen ropandes "stoppa utvisning till Irak" fast beslutsamma att stoppa bilen. Efter trettio meter fick man stopp på bilen efter att stora stenbumlingar rullats ut på vägen.

Polisförstärkning anländer
Demonstranterna lyckades sedan tvinga bilen att backa tillbaka och stängde in den på en smalare gata som var lättare att blockera. "Billström till Bagdad - Inte Mohammad" skanderade demonstranterna och gjorde flera försök att frita Mohammad ur bilen, men misslyckades. Polisen besvarade det hela med dragna teleskopbatonger. Demonstranterna svarade med talkörer "återinför rätten till asyl". Protesten växte och växte när folk från varje lokalbuss som passerade anslöt. För att protesten inte skulle bli för stor började polisen stoppa folk och förstärkningar kallades in, ett 30-tal uniformerade poliser och flera piketbussar.
Polisen formerar sig framför blockaden och tar på sig skinnhandskar, som om de med våld tänker bryta den. Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna tar då upp megafonen och riktar en appell direkt till polisen.
- Jag vill att varje enskild polisman på plats tänker efter noga, inte en gång utan två gånger innan ni agerar. Varför är vi här, vill vi bråka med polis och myndigheter? Nej, vi är här för att rädda livet på en ung kille, endast 25 år ska han skiljas från hela sin familj för att utvisas till Irak ett land där en miljon har dött på fem år av krig och ockupation. Har ni barn själva?, sa Kristofer.
Poliserna står kvar en stund men förflyttar sig sedan från demonstranterna.
Nu har de insett det omöjliga att köra bilen till flygplatsen.

Asylrörelsen 2008

Migrationsverket och polisen försöker istället ta Mohammad bakvägen till en ny bil. Förvånande nog upptäcker de att vid samtliga utgångar runt förvaret finns demonstranter och blockaden kunde hela tiden förflytta sig till lämpligaste stället utan att släppa huvudfordonet. Ingen Illegal gjorde ett viktigt ingripande genom att hålla sidodörrar.
Tumult uppstår några gånger då polis fysiskt försöker ta bort huvudblockaden men det allvarligaste som hände var en stukad tumme och några med blåmärken. Protesten var hela tiden fredlig. 14.30 konstaterar polisen att Mohammad missar planet och att utvisningen för denna gång stoppats. De avbryter och polisen lämnar platsen till demonstranternas. Tal hölls sedan på kurdiska, persiska och svenska.
- Detta är en stor seger, om än bara tillfällig. Vi vet att vi kommer tvingas återkomma. Vi ska med stärkt självförtroende sprida att det går att stoppa utvisningar och att den folkliga opinionen är starkare än alla politiska beslut sa Kristofer Lundberg som avslutning.
Kommande protester måste vara än större än den i tisdags. Nästa gång kommer polisen att vara väl förberedd på protester. Med inspiration från blockaden kan nu asylrörelsen2008 fortsätta att byggas för att spridas över landet till en mäktig massrörelse för att återinföra asylrätten.

Johannes Lundberg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0