RS medlemmar frihetsberövade på Palestinademo

Pressmeddelande

I lördags, den 18 maj, hölls en pro-israelisk demonstration för att högtidlighålla att staten Israel bildades för 60 år sedan. Samtidigt deltog medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna på den motdemonstration som organiserades av nätverket Palestine Now och ISM. 15 maj för 60 år sedan är bland palestinier känd som Al-Naqba (katastrofen) vilket var en folkfördrivning av 750 000 palestinier och början på den israeliska ockupationen. Folkfördrivning, statlig terror och apartheil mur ska fördömmas inte firas.

image28

Trots massiv polisrepression lyckades motdemonstranterna komma till kanalen vid Kungsportsplatsen "sluta döda våra barn", "Palestina solidaritet" och "israel mördare", ropade demonstranterna. Där tvingades sedan demonstrationen att stanna och blev inringade av polisfordon och en massiv polisstyrka.
Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har en vana av demonstrationer och såg det som onödigt att tillåtas att stängas in då man inte viste hur länge man då skulle hållas.
RS lämnar demonstrationen, för att fortsätta sprida Offensiv längsmed Avenyn, strax därefter kommer fem civilpoliser springande och griper Kristofer Lundberg RS och för in honom i en piketbuss som kör honom till häktet i Mölndal. Detta skedde helt oprovocerat när Kristofer Lundberg gick över gatan vid spårvagnshållplatsen. Den proIsraeliska demonstrationen fortsatte till Bältesspännareparken där tal hölls av bland annat representanter för Folkpartiet.
Motdemonstrationen ropade talkörer som kritiserade Israels förtryck av palestinier och Sveriges hycklande ställning i frågan hördes från motdemonstranterna.
Polisen frihetsberövade flertalet motdemonstranter, av 6 frihetsberövade var 4 medlemmar i RS som togs helt oprovocerat. När övriga RS medlemmar senare samlas vid Kungsportsplatsen stormar en stor grupp civilpoliser fram för att kroppsvisitera och kontrollera identitetshandlingar. Utan vidare förklaring och utan att de hittat något som tyder på att de skulle utgöra någon fara för den allmänna ordningen frihetsberövas ytterligare tre av RS medlemmar.
Polisen vägrar sedan att ge information om hur länge de kommer att hållas och detaljer om brottsmisstankar. Gunilla Nyberg, vakthavande befäl på personintaget i Mölndal, vägrar att låta oss komma i kontakt med våra kamrater, och kan inte specificera när de får lämna förvaret.
- Återigen har polismyndigheten trampat på medborgares grundlagsstadgade rättighet att yttra sina åsikter, säger Kristofer Lundberg. Genom detta maktmissbruk försöker de skrämma kritiker av etablissemanget till tystnad och passivitet. Allt sedan 2001 försöker polisen att kriminalisera demonstrationsrätten. Detta måste uppmärksammas och medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna vägrar att låta oss trakaseras av polis och rättsväsende.

Rättvisepartiet Socialisterna, Västsverige
info 0735012137


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0