Husockupation i Göteborg


Det ockuperade huset i gamlestan.

Sedan lördagen den 8 november ockuperas ett gammalt församlingshem i Gamlestaden i Göteborg. Huset har stått tomt i 5 år och ägs sedan 3 år tillbaka av det kommunala bostadsföretaget Poseidon. Ockupationen är en del av den våg av ockupationer som svept över landet den senaste månaden, med ockupationer i Lund, Umeå och Malmö, som en protest mot den ohållbara bostadspolitik som förs.

Hyresgästföreningen har beräknat att 15 000 nya lägenheter skulle behöva byggas i Göteborg för att stoppa bostadsbristen. Och med den ekonomiska krisen så anser inte byggföretagen att det är lönsamt för dem att bygga nya bostäder, allra minst för unga arbetare, studenter och andra låginkomsttagare. Sedan ockupationen inleddes har ockupanterna blivit meddelade av polisen att Poseidon anmält dem för olaga intrång. Eftersom källardörren där ockupanterna togs sig in var olåst är det tveksamt om det skulle hålla i rätten. Polisen har även sagt att de anser att det är en politisk och inte polisiär fråga och tänker inte avhysa ockupanterna förrän rivning föreligger. Än så länge har ingen representant från Posedion hört av sig och det har inte varit någon dialog, även om detta varit ockupanternas främsta krav.

I material från frälsningspiraterna, som gruppen kallar sig, tas också nedskärningarna i kommunen upp: ” Vi tillhör en generation som växt upp med nedlagda fritidsgårdar och ständigt neddragna resurser till skolan. Vi är vana vid att själva skapa det vi vill ha och behöver.” Redan nu har massvis med aktivitet pågått i huset, med bland annat filmvisningar, spelningar, poesiläsning och croquis målning. Responsen från grannar har enbart varit positiv och ett 50-tal namn har redan samlats in till stöd för ockupationen från grannar. Även ett 20-tal ockupanter är nu boende i huset, som har både el, värme och varmvatten.

Stadsdelsnämnden kommer i dagarna ta beslut om rivning av huset. Två protester har redan hållits av ockupanterna utanför huset och samlat ett 70-tal personer. Om huset skulle rivas är redan nya ockupationer planerade. Som sades i en av söndagens manifestationer: Så länge det är bostadsbrist, så länge kommunen inte prioriterar ungas rätt att bo så kommer vi fortsätta ockupera hus! Vi ger aldrig upp är budskapet! Rättvisepartiet Socialisterna stödjer fullt ut husockupanterna och deras krav

Kim Holmstedt

UPPDATERAT: Torsdagen den 20:e november, efter knappt två veckors ockupation, stormade polisen församlingshemmet. Det tog dem sju timmar  att få ut de ockupanter som tagit sig upp på taket och som förskansat sig i husets skyddsrum. 150 personer, grannar och aktivister, deltog i en manifestation under stormningen. 17 personer som tog sig igenom polisens avspärrningar omhändertogs men släpptes senare. Senare på kvällen deltog över 200 personer i ytterligare en manifestation.

Att vilja ha en bostad är inget brott, och RS Uddevalla hoppas att ockupanterna slipper åtal. Nya ockupationer är planerade.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0